Tälle sivulle olemme listanneet meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä. Mikäli et kuitenkaan löytänyt tästä vastausta kysymykseesi, älä epäröi kysyä joko Facebookin kautta tai suoraan hallituksemme jäseniltä!
Kuinka usein agilitykisoja on?
Agilitykilpailuja järjestetään n. 2-10 vuodessa eri puolilla Suomea. Kilpailujen kutsut ja tulokset löydät yhdistyksen nettisivuilta ja myös Facebookistamme, laitathan nämä seurantaan niin tiedät ensimmäisenä, kun kilpailuja järjestetään!
Onko kisoissa eri luokkia aloittelijoille?
Kaikki kissat kisaavat samassa luokassa, eli erillisiä luokkia ei kilpailuissa ole. Alkuerien aikana agilitya voi kuitenkin vapaasti kokeilla kisojen yhteydessä. Näin taataan ensikertalaisille mahdollisuus harjoitteluun.
Suosittelemme myös kokeilemaan rohkeasti kilpailemista, vaikka ensimmäisillä kerroilla ei palkintosijoja tippuisikaan – jokainen on joskus aloittanut kilpailut aloittelijana kokeneiden joukossa! :)
Millaisten kissojen kissojen kanssa agilitya voi harrastaa?
Agilitya voi harrastaa kaikkien kissojen kanssa. Kissan rodulla tai iällä ei ole merkitystä. Kissan peruskunnon on oltava hyvä, jotta se pystyy keskittymään temppujen ja esteiden harjoitteluun. Helpointa agilitya on harrastaa ruokamotivoituneiden kissojen kanssa.
Mikä on kissan suositeltava ikä agilitya aloitettaessa?
Agilityn harjoittelun voi aloittaa varsin hyvin jo kissan pentuiässä. Harjoitukset tulee silloin pitää lyhyinä, jotta kissa jaksaa keskittyä niihin.
Vanhemmankin kissan kanssa voi aloittaa harrastuksen, parhaimmillaan olen kuullut 13-vuotiaan kissan aloittaneen harrastuksen niin, ettei aikaisemmin ole ollut aktivointi- tai tempputehtäviä taustalla lainkaan! Silloin opetettavia asioita kannattaa opettaa pienissä osissa, ettei kissa kyllästy niihin.
Oli kissasi ikä aloittaessa mikä vain muista, että niin pennun kuin vanhemmankin kissan mielestä treenin on oltava mukavaa ja hauskaa – pidä treenit alkuun lyhyinä ja lopeta, kun se on vielä hauskaa. Jos kissasi tai sinä olette pahalla tuulella, ei treeniä kannata välttämättä juuri siinä kohtaa ottaa, vaan odottaa parempaa hetkeä. Milloin sinun kissasi on aktiivisimmillaan?
Missä voin harjoitella kissa-agilitya?
Suurin osa harrastajista harjoittelee kotona. Kissat ovat paikkasidonnaisia eläimiä ja siksi ne mielellään toimivat tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Uusiin paikkoihin tutustuminen on kissoille oma prosessinsa. Harjoittelua vieraassa paikassa voidaan harkita vasta kun paikka on kissan mielestä rauhallinen.
SAGIK:lla on suunnitteilla saada jälleen aktivoitua yhteiset treeniryhmät Pohjois-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle, kunhan koronarajoitukset hellittävät. Näistä infoa lähempänä, kun ajankohtia saadaan lyötyä lukkoon.
Yhteisiä rinkejä odotellessa voit tutustua Jäsenkouluttajiemme listaan, josta saat apua ja uudenlaisia treeni-ideoita ammattilaisen opastuksella – osalla kouluttajista on myös omia treenipaikkoja ja -mahdollisuuksia. :)
Miten voin aloittaa agility-harrastuksen?
Voit aloittaa harjoittelun yrittämällä saada kissasi hyppäämään käskystä sohvalle tai kulkemaan tuolin tai jalkojesi ali. Ensin sinun on selvitettävä mikä motivoi kissaasi; jos kissasi on perso ruualle, laita se tekemään töitä ruokansa eteen. Jos kissasi ei innostu ruuasta, voit koittaa palkinnoksi suorituksesta silitystä tai leikkiä.
Kun aloitat koulutuksen palkitse kissaa ensin pienistä suorituksen osista ja vaadi vähitellen enemmän. Kun kissa tekee oikein, kehu sitä ja anna kissalle palkkio. Vaihtoehtoisesti voit ostaa eläinkaupasta naksuttimen ja naksauttaa ja palkita sitten kissan kun se tekee oikein. Ensin voisit palkita kissaasi näin:
1. katse sohvaan -> naksautus -> raksu
2. liikahdus -> naksautus -> raksu
3. liikahdus sohvaan päin -> naksautus -> raksu
4. liike, joka pyrkii ylös sohvalle -> naksautus -> raksu
5. kissa nostaa käpälät sohvalle -> naksautus -> raksu
6. hyppy sohvalle -> naksautus -> raksu
Millaisilla esteillä olisi hyvä aloittaa harjoittelemaan?
Aluksi esteet voi rakentaa vaikka pahvilaatikoista. Esteitä voi hyvin harjoitella myös rakentamalla niitä kepeistä ja risuista sisälle. Hyppyjä voi harjoitella myös sohvalle tai tuolille ja alitusta esimerkiksi matalan tuolin tai jalkojesi ali. Kun pahviesteet tuntuvat kuluvan puhki tai sohville hyppely sujuu, voit itse suunnitella puuesteitä tai voit liittyä Sagik ry:n jäseneksi, jolloin saat esteohjeet.
Valmiita esteitä voi kysellä Animal Activen Jenni-Yli-Tainiolta tai Perditan jengiltä.
Onko yhdistys keskittynyt ainoastaan kissa-agilityyn vai välittääkö se myös tietoa kissan opettamisesta?
Yhdistyksen tarkoitus on edistää kissojen arvostusta ja hyvinvointia. Yhdistys tarjoaa tietoa kissan aktivoinnista ja järjestää myös erilaisia kissan aktivointiin liittyviä koulutustapahtumia sekä kirjoittaa lehtiin yms kissojen aktivointiin liittyviä artikkeleita pyydettäessä.
Yhdistyksemme on keskittynyt kissan aktivointiin ja sen esille tuomiseen, vaikka yhdistyksen nimi tuokin esiin vain agilitypuolen. Suunnitteilla hallituksella on kuitenkin tuleville vuosille myös kissojen toko-konseptin ulos tuominen, mutta tämän ajankohta on vielä auki.
Järjestättekö vielä kissa-agilityleirejä tai koulutuskursseja?
Kursseja ja leirejä järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla kissankoulutuskurssia, mutta tiedotusta kannattaa seurata yhdistyksen nettisivuilta, jonne päivittyvät uusimmat tiedot kursseista ja kilpailuista. Kiinnostuksen kurssin järjestämiseen voi välittää yhdistyksen hallitukselle. Yhdistys pyrkii vastaamaan jäsentensä toimintaa koskeviin toiveisiin, jos toive on kuultu useammalta henkilöltä.