Kuvassa harmaatäplikäs kissa kurkottaa kosketuskeppiin, jota pitää naisihminen, jonka paidassa on Agikissojen logo. Aktivointi on tärkeää kissan hyvinvoinnille. Kissa on aktiivinen eläin, jolla on helpon eläimen maine, jonka vangiksi se usein jää.
Egyptinmau Tomu kosketuskeppitreeneissä yhdistyksemme järjestämässä yhteistreenitilaisuudessa keväällä 2018. Kuva: Ari K.

Kissalla tuntuu yleisellä tasolla olevan helpon eläimen maine, koska sitä ei koiran tavoin ”tarvitse lenkittää”. Kissa ei kuitenkaan ole sohvatyyny, eikä se voi kokonaisvaltaisesti hyvin sellaisen virkaa toimittaessaan.

Jos kissalla ei ole riittävästi mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistarpeitaan, se turhautuu. Kissan turhautumista voi olla verrattain vaikea huomata, koska se ei välttämättä ilmene hyperaktiivisuutena, paikkojen tuhoamisena tai muuna häiriökäyttäytymisenä. Vaikka joillain kissoilla turhautuminen toki purkautuukin edellä mainituin tavoin, todennäköisemmin turhautunut ja tylsistynyt kissa kuitenkin passivoituu ja alkaa nukkua tavallista enemmän. Tällöin sen olotilaa saattaa erehtyä jopa luulemaan tyytyväisyydeksi, vaikka käytöksen syy olisikin aivan päinvastainen.

Aktivoinnilla, eli virikkeellistämisellä pyritään tuomaan kissan elämään sisältöä, joka vastaa sen laji- ja yksilökohtaisiin tarpeisiin. Kissaa voi aktivoida monin eri tavoin, kuten tekemällä ruokintatilanteista sen lajityypillistä saalistusketjua imitoivan ohjelmanumeron. Lisäksi kissaa voi aktivoida tarjoamalla sille älyllisiä haasteita ja tilanteita ongelmanratkaisuun, esimerkiksi aktivointilelujen tai temppukoulutuksen muodossa. Kissalle on hyvä tarjota myös liikuntaa esimerkiksi leikittämällä. Aistivirikkeitä tuo turvallinen ulkoilu valjaissa tai tarhassa. Sosiaalisista virikkeistä puolestaan huolehtii parhaiten oma lajitoveri.

Kannustamme ihmisiä aktivoimaan kissojaan monipuolisesti, tasapainoisesti ja turvallisesti. Kannatamme ainoastaan palkitsemiseen perustuvia koulutusmenetelmiä. Kissaa ei saa missään nimessä rangaista! Koulutustuokioiden tulee olla miellyttäviä sekä kissan että ihmisen mielestä.

Tervetuloa mukaan!

Toimintamme tähtää kissojen monipuoliseen aktivointiin

Kissa-agility on älyllistä ongelmanratkaisua ja liikuntaa yhdistävä aktivoinnin muoto. Sen ohella toimintamme kattaa paljon muutakin kissan aktivointiin ja hyvinvointiin liittyvää asiaa.

Liity jäseneksi, niin pääset osallistumaan maksutta huippusuositulle kissan aktivoinnin verkkokurssillemme! Eikä siinä vielä kaikki, suunnitteilla on myös uusia verkkokursseja, esimerkiksi noseworkista!