Tässä on listattu useinten kysyttyjä kysymyksiä, jos kuitenkaan et löydä kysymykseesi täältä vastausta niin laita viestiä virve.heikki(at)gmail.com.

Kysymyksiinne vastauksia. Bling, seuraava kysymys.

Kuinka usein agilitykisoja on?

Agilitykisoja järjestetään n. 3-10 vuodessa. Kisat pyritään ajoittamaan eri kuukausille. Kisojen paikkoja ja aikatauluja kannattaa seurata yhdistyksen nettisivuilta, johon päivittyvät tuoreimmat tiedot.

Onko kisoissa eri luokkia aloittelijoille?

Kaikki kissat kisaavat samassa kilpailussa. Alkuerien aikana agilitya voi kuitenkin vapaasti myös kokeilla kisojen yhteydessä. Näin taataan ensikertalaisille mahdollisuus harjoitteluun.

Millaisten kissojen kissojen kanssa agilitya voi harrastaa?

Agilitya voi harrastaa kaikkien kissojen kanssa. Kissan rodulla ja iällä ei ole väliä. Kissan peruskunnon on oltava hyvä, jotta se pystyy keskittymään temppujen ja esteiden harjoitteluun. Helpointa agilitya on harrastaa ruokamotivoituneiden kissojen kanssa.

Mikä on kissan suositeltava ikä agilitya aloitettaessa?

 Agilityn harjoittelun voi aloittaa varsin hyvin jo kissan pentuiässä. Harjoitukset tulee silloin pitää lyhyinä, jotta kissa jaksaa keskittyä niihin. Vanhemmankin kissan kanssa voi aloittaa harrastuksen. Silloin opetettavia asioita kannattaa opettaa pienissä osissa, ettei kissa kyllästy niihin.

Missä voin harjoitella kissa-agilitya?

 Suurin osa harrastajista harjoittelee kotona. Kissat ovat paikkasidonnaisia eläimiä ja siksi ne mielellään toimivat tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Uusiin paikkoihin tutustuminen on kissoille oma prosessinsa. Harjoittelua vieraassa paikassa voidaan harkita vasta kun paikka on kissan mielestä rauhallinen.

Helsingin seudulla toimii tällä hetkellä suomen ainoa aktiivinen kissa-agilityn harrastusryhmä. Heiluva Häntä tarjoaa niin Suomen Agility Kissat ry:n (SAGIK ry) jäsenille kuin kaikille muillekin kissojen kanssa harrastamisesta kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua kissojen aktivointitreeneihin.  Lisätiedot www.heiluvahanta.fi

Lisäksi Oulun seudulla Animal Active tarjoaa mm. kissojen aktivointi ja agilitykoulutuksia.

Kissa-agilityn opetusta voi kysellä myös Suomen eläinkoulutuskeskukselta www.elainkoulutuskeskus.fi.  Eläinkoulutuskeskus tarjoaa erityisesti yksityisopetusta.

Miten voin aloittaa agility-harrastuksen?

Voit aloittaa harjoittelun yrittämällä saada kissasi hyppäämään käskystä sohvalle tai kulkemaan tuolin ali.  Ensin sinun on selvitettävä mikä motivoi kissaasi. Jos kissasi on perso ruualle, laita se tekemään töitä ruokansa eteen. Jos kissasi ei innostu ruuasta, voit koittaa palkinnoksi suorituksesta silitystä tai leikkiä.

Kun aloitat koulutuksen palkitse kissaa ensin pienistä suorituksen osista ja vaadi vähitellen enemmän. Kun kissa tekee oikein kehu sitä ja anna kissalle palkkio. Vaihtoehtoisesti voit ostaa eläinkaupasta naksuttimen ja naksauttaa ja palkita sitten kissan kun se tekee oikein. Ensin voisit palkita kissaasi näin:

1. katse sohvaan ->naksu ->raksu

2. liikahdus ->naksu ->raksu

3. liikahdus sohvaan päin ->naksu ->raksu

4. liike sohvaan, joka pyrkii ylös ->naksu ->raksu

5. kissa nostaa käpälät sohvalle ->naksu ->raksu

6. hyppy sohvalle ->naksu ->raksu

Millaisilla esteillä olisi hyvä aloittaa harjoittelemaan?

Aluksi esteet voi rakentaa vaikka pahvilaatikoista käyttämällä apuna kisakuvia Sagik ry:n sivuilta oikeista esteistä. Esteitä voi hyvin harjoitella myös rakentamalla niitä kepeistä ja risuista ulos tai sisälle. Hyppyjä voi harjoitella myös sohvalle tai tuolille ja alitusta esimerkiksi matalan tuolin ali.  Kun pahviesteet tuntuvat kuluvan puhki tai sohville hyppely sujuu, voit itse suunnitella puuesteitä tai voit liittyä Sagik ry:n jäseneksi, jolloin saat esteohjeet. Valmiita esteitä voi kysellä Perditan jengiltä perditanjengi(at)gmail.com tai Animal Activen Jenni-Yli-Tainiolta.

Onko yhdistys keskittynyt ainoastaan Agilityyn vai välittääkö se myös tietoa kissan opettamisesta?

Yhdistyksen tarkoitus on edistää kissojen arvostusta ja hyvinvointia. Yhdistys tarjoaa tietoa kissan aktivoinnista ja järjestää myös erilaisia kissan aktivointiin liittyviä koulutustapahtumia ja tiedotustilanteita. Kissan aktivoinnista on ilmestymässä myös kirja. Kirja ilmestyy lokakuussa 2009 ja siinä on mm. yksityiskohtaisia ohjeita kissa-agilityn ja temppujen opetteluun.

Järjestättekö vielä kissa-agilityleirejä tai koulutuskursseja?

 Kursseja ja leirejä järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Tällä hetkellä ei ole suunnitteilla kissankoulutuskurssia, mutta tiedotusta kannattaa seurata yhdistyksen nettisivuilta, jonne päivittyvät uusimmat tiedot kursseista ja kilpailuista. Kiinnostuksen kurssin järjestämiseen voi välittää yhdistyksen hallitukselle. Yhdistys pyrkii vastaamaan jäsentensä toimintaa koskeviin toiveisiin, jos toive on kuultu useammalta henkilöltä.